pouzećem i platnim karticama

na teritoriji CG za sve poružbine u vrijednosti preko 30 EUR

JAPAN S - ICONIC COURT DETAILS RE-IMAGINED THROUGH A MODERN LENS.
JAPAN S - ICONIC COURT DETAILS RE-IMAGINED THROUGH A MODERN LENS.
Blogger Pick
13.07.2022.

JAPAN S - ICONIC COURT DETAILS RE-IMAGINED THROUGH A MODERN LENS.

Čitav svijet nosi iste patike. Neka ne bude zabune, i moj ormar je prepun klasika, ali nekad želiš nešto mrvicu drukčije. Želiš odmoriti od statusa quo. Prije nego neko upre prstom u tvoje patike i kaže "iste su kao...", osim vječnog vještog remiksiranja konkurencije - trebaš znati i jednu važnu priču.

Jedna od najpoznatijih svađa u svijetu patika je ona između Nikea i Asicsa. Nike je počeo kao Blue Ribbon Sports u proizvodnom pogonu Asicsa, ali su se kasnije zbog vizije (i novca) razišli. Više o ovom poslovnom razilaženju u mišljenju možeš pročitati u vrhunskoj knjizi Phila Knighta - Shoe Dog. Mislim da je važno spomenuti zajedničku istoriju ova dva branda kako bi bilo jasno zašto ponekad dijele dizajnerski jezik i elemente. A znaš da te Japan S podsjećaju na nešto već poznato. I upravo tu je njihova snaga.

Zašto S u imenu? Jer su niske, a postoji i visoko rezani model nazvan Japan L koji vrišti "osamdesete su u NBA-ju, niko ne zna šutirati tricu i svi se zabijaju pod koš".

Nisko rezane košarkaške patike koje ponosno nose epitete kao što su klasik, nostalgija i vintage. Čak se Asics može pohvaliti ozbiljnim košarkaškim nasljeđem - u osamdesetima su bili ozbiljni igrači na NBA parketima, a najpoznatiji predstavnik Asicsa je bio "bad boy" iz Detroit Pistonsa, Isaiah Thomas, najveća prepreka Michaelu Jordanu u ranim danima.

Sada su retro košarkaške patike posvuda, kao da smo se svi vratili u osamdesete - barem što se naših stopala tiče. JAPAN S se mogu pohvaliti jednostavnim dizajnom koji iskače iz gomile zahvaljujući Asicsovim prepoznatljivim linijama.

Ono što me oduševilo je što su udobne ravno iz kutije. Nisam ih morao razgaziti, već prvi dan sam ih stavio na noge i obišao pola grada u njihovom društvu, misija "10 hiljada koraka" je postignuta. Zdrav duh u zdravom tijelu, tako kažu, tako mora biti. To i ASICS znači. Anima sana in corpore sano. Za sve koji su slušali na satovima latinskog. Vidim ih svaki dan na svojim stopalima, beaterice kojima je svejedno je li sunce ili kiša.

Asics JAPAN S možeš pronaći u bijeloj boji koje će izazvati tvoju hrabrost na ulici, u Buzz radnjama i online.

Pišem vam ponovo vrlo brzo,

FRANJO

 

 

Slični članci